kan det virkelig være Kolik?

Den vidunderlige dag, du altid har drømt om er kommet! Deres smukke, sunde og velskabte baby er kommet hjem. Din veninde kommer over den første dag på besøg, og føler sig tvunget til at fortælle dig, med alt for mange detaljer, om den forfærdelige kolik, hendes søsters spædbarn var igennem. Terror frygt i hendes ansigt, hæver din allerede høje angst. Du husker nu, at du har set op til flere artikler i baby magasinerne om kolik, og ønsker nu at du havde læst lidt mere på emnet… fordi ganske rigtigt, ved kl 18.00 på klokkeslettet 3 uger efter, begynder din lille engel, at skrige, og det fortsætter i 3,5 time fuldstændig ude af kontrol. Din veninde har for længst forladt dit hus, og nu står du tilbage med dette brændende spørgsmål ... hvad sker der lige?

Og ja… det er lige præcis hvad denne blog gerne skulle hjælpe på. Alle de spørgsmål som dukker op, når ens lille engel pludselig efter 2-3 uger begynder at græde og græde…

kolik symtomer og årsager

Først og fremmest, husk du er ikke alene. Dette er desværre et meget almindeligt, men også stort problem (op til ca. 25% af alle babyer lider af ”koliksymptomer”). Diskuter dine bekymringer med din læge og snak med andre forældre eller pårørende, der har haft lignende oplevelser. Husk også på, at kolik sker normalt i store, sunde, aktive, energiske babyer, der har stor appetit, og som vokser rigtig godt.

Typisk starter spædbarnskolik når barnet er 2-3 uger gammelt og varer i gennemsnit 2-3 måneder og i sjældnetilfælde op til ½ års varighed eller lidt mere.

Symptomer:
 • Barnet græder og er helt utrøsteligt, krummer sig sammen og trækker arme og ben ind til kroppen.
 • Maven kan føles hård og udspilet.
 • Maven rumler og barnet prutter og bøvser hyppigt.
 • Oplever hyppigt søvnløshed, irritabilitet og meget urolige bevægelser.
 • Mange babyer har et fast mønster på hvad tid på døgnet de græder, men også nogle oplever at denne ”ubehag og gråd” kommer efter hvet måltid.
 • Barnet skyder brystkassen frem og skulderne tilbage efter hvert måltid, og man kan se at det gør ondt. (kan være et tegn på Gastroøsofageal refluks) men kan minde om "kolik"

Årsager:
Selvom det kan være svært at vide årsagen til tilstanden, bør man være opmærksom på, at følgende kan medføre mavesmerter/”kolik symptomer” hos barnet:
 • Barnet sluger for meget luft når det ammes / får flaske
 • Barnet spiser for hyppigt (får fx mad hver gang det græder) så maven ikke får ro
 • Barnet kan være allergisk overfor noget i kosten
 • Barnet er for anspændt og kan ikke falde til ro
 • Nogle mener,at der er sammenhæng mellem kolik og Gastroøsofageal refluks hos børn

Definition Gastroøsofageal refluks hos børn
Gastroøsofageal refluks (GER, gastroesophageal reflux) er en tilstand med tilbagestrømning af ventrikelindhold til spiserøret.
Forekomst; Symptomer forenelig med gastroøsofageal refluks er rapporteret hos hele 23% af børn ved seks måneders alderen for derefter hurtigt at aftage. Ved et års alderen er 90-95% uden symptomer.
Spiseproblemer med synkebesvær, uforklarlige skrigeture og kolikagtige symptomer kan opstå.
Læs mere på: http://laegehaandbogen.dk/default.aspx?document=2903
 • Komælkintolerance påvises hos en del af dem der har ”koliksymptomer” da komælketolerance evt. kan skabe dette refluks problem. her kan symtomerne også vise sig som et ekstrem”gylper barn”
 • Øget irritabilitet, overstimulering, adfærdsforstyrrelser.

Selv om barnet er meget plaget af kolikanfaldene, er der dog ikke noget som tyder på, at barnet tager skade af kolik.


Kilder: www.netpatient.dk, www.coliccalm.com,www.laegehaandbogen.dk,www.online.sagepub.com

Copyright

Please do not use my images without permission. Feel free to ask! Please note that all my text are under copyright. Thank you.