kan det virkelig være Kolik?

Den vidunderlige dag, du altid har drømt om er kommet! Deres smukke, sunde og velskabte baby er kommet hjem. Din veninde kommer over den første dag på besøg, og føler sig tvunget til at fortælle dig, med alt for mange detaljer, om den forfærdelige kolik, hendes søsters spædbarn var igennem. Terror frygt i hendes ansigt, hæver din allerede høje angst. Du husker nu, at du har set op til flere artikler i baby magasinerne om kolik, og ønsker nu at du havde læst lidt mere på emnet… fordi ganske rigtigt, ved kl 18.00 på klokkeslettet 3 uger efter, begynder din lille engel, at skrige, og det fortsætter i 3,5 time fuldstændig ude af kontrol. Din veninde har for længst forladt dit hus, og nu står du tilbage med dette brændende spørgsmål ... hvad sker der lige?

Og ja… det er lige præcis hvad denne blog gerne skulle hjælpe på. Alle de spørgsmål som dukker op, når ens lille engel pludselig efter 2-3 uger begynder at græde og græde…

kolik behandlinger

Hvad kan der gøres for at hjælpe med kolik hos spædbørn?

Ja, der er 1000 gode råd til kolikbehandlinger, men det kommer jo også meget an på, hvorfor den lille engel har ondt, så derfor er mit første råd: " Prøv at finde årsagen, for som min børnelæge fortalte mig i USA, så kan man finde årsagen i ca. 80% af tilfældene.
Her har jeg samlet et par gode råd og forslag, som er fundet på andre kolik sites, fra forældre, læger og alternative behandlere verden over:

Husk! selvfølgelig ikke at gøre alle forsøgende på en gang... og tal med din læge eller sunhedsplejerske først!
Her er nogle forslag:

1. Spædbørn er vant til at have noget i munden f.eks. når de ammes. Moderens bryster kan ikke være der hver gang, og ved hjælp af en sut kan du hjælpe barnet til at bevare roen og dermed forhindre overdreven gråd.

2. En anden måde at hjælpe et kolikbarn på, vil være at bruge en cd, der spiller underholdningsmusik. Undersøgelser har vist, det virker på samme måde, som når moderen synger en vuggevise for barnet.

3. Baby må ikke overfodres Hold dig til dit barns regelmæssige ernæringsplan. For ammende børn kan man holde sig til hvor mange minuter man ammer hver gang, og til flaskebørn holde sig til hvor man ml. man giver sit barn, og ikke gå i panik ved gråd, og begynde at overfodre.

4. Ammende mødre bør undgå mælkeprodukter ("du behøver ikke at drikke mælk for at producere mælk"), Prøv komælkediæt i 5-7 dage og observer barnet, da komælkintolerance påvises hos en del af dem der har ”koliksymptomer".

5. Ammende mødre kan også prøve at undgå koffein, løg, kål, bønner, broccoli og andre gasproducerende og andre "irriterende" fødevarer.¨

6. Hvis disse "kolik symtomer" skyldes Refluks, så kan det hjælpe at barnet sidder lidt op, når det for mælk, og også ligge i en mere "sidende stilling" de første 30min efter end måltid. Nogle Læger har også erfaring med at give voldsomme Refluks baby lidt proton pumpe hæmmere eller syrereducerende medicin, men her skal der slevfølgelig først stilles en diagnose af en læge eller hospital. man kan læse lidt mere om dette på: mixednews.net

7. Urteteer med fennikel, spidskommen og kamille er brugt ifølge folkemedicin, og kan have effekt.

8. En meget lille potion sveske juice, hvis "kolik symtomerne" er pga. hard mave,

9. til MME babyer, forsøg at skifte MME, til en mere allergivenlig MME. Nogle forskningsresultater tyder på, at disse ændringer kan resultere i et stort fald i antallet af episoder og varigheden af symptomer hos nogle spædbørn. http://www.meadjohnson.dk/hjem/produkter/

10. mylicon dråber, http://www.netdoktor.dk/interactive/medicin/praeperatinfo.php?docid=praeparat_info&id

11. Selv om der ikke er nogen klar dokumentation for, at fysisk stimulation hjælper, sværger mange forældre til det. Nogle babyer synes at blive beroligede af rytmiske, stabile bevægelser, ligesom blid vuggen eller af lyde, som en støvsuger, der kører, eller en tørretumbler inden for hørevidde.

12. Svøb barnet ind i et behageligt tæppe ("swaddling"). http://www.youtube.com/watch?v=ePWc4-NtYtg&feature=related

13. Bær barnet på armen mens det ligger på maven.

14. Bær barnet i en bæresele. (Nogle børn falder til ro i en bæresele, hvor de kan mærke kropsvarmen).

15. Kontroller rigtig ammestilling eller når der gives sutteflaske, kan det anbefales at barnet er i en mere siddende stilling i stedet for at ligge ned, så barnet ikke sluger for meget luft.
16. Sørg for at barnet får bøvset flere gange under måltidet.

17. Sikre sig at gråden ikke skyldes sult, så lad barnet spise sig mæt, skift ikke bryst for hurtigt, da den fede mælk kommer sidst. (Nogle gange falder barnet til ro på en ekstra amme- eller flasketår).

18. Babymassage (prøve at stryge med en flad hånd omkring navlen i urets retning).

19. Zoneterapi, akupunktur og zoneterapi (på nogle spædbørn har behandlingen hjulpet. Virkningen af zoneterapi på spædbarnskolik mangler dog fortsat at blive videnskabeligt undersøgt).

20. Til meget luftslugende flaskebørn med kolik kan ventilsutteflasker hjælpe.

21. Ryg ikke i samme rum, hvor barnet opholder sig.

22. Prøv at give sukkervand. Det virker hurtigt, hvis det har effekt.

23. Lade barnet spise sig mæt, skift ikke bryst for hurtigt, da den fede mælk kommer sidst.

24. At give barnet et varmt bad kan også hjælpe. Da dette ikke kan lade sig gøre hver gang, kan man sætte en varm pose på barnets mave eller prøve at massere med lotion i stedet for. Det vil være en god idé at dække posen med et håndklæde, da temperaturen kan være for høj for barnet.

få Hjælp!!! En af de bedste ting du kan gøre, hvis du har en baby med ”kolik symptomer” er at give dig selv en pause og komme væk fra det hele. Få din ægtefælle, forældre, tanter, onkler eller endda en babysitter til at give en hånd i et stykke tid, så du kan hvile og genoplade dine batterier.


Ellers skal du altid huske at kontakte sundhedsplejerske og læge!

Kilder: www.medicinenet.com, www.netpatient.dk, www.kolik.dk, www.laegehaandbogen.dk

Copyright

Please do not use my images without permission. Feel free to ask! Please note that all my text are under copyright. Thank you.